Blogi: Kunnioitusta ja rakkautta lajiin.

18.12.2018

Pejiin blogi

Syyskausi on hujahtanut hurjalla vauhdilla. Seurassamme tapahtuu todella paljon mahtavia asioita, joita en yhteen blogiin saa ängettyä mitenkään. Ajattelin siis lähestyvän Joulun hengessä rauhoittua perimmäisten kysymysten äärelle.

Jäähalleilla olen törmännyt syksyn aikana jääkiekkoilijoiden julisteisiin, joissa muistutetaan: ”Kunnioita lajia”. Monessa käänteessä, kun johtokunnan ja puheenjohtajan täytyy miettiä, mikä on oikea, paras tai edes vähiten huono ratkaisu, on tämä ”Kunnioita lajia” aika hyvä ohjenuora.

Se, mikä meitä kaikkia seurassa tavalla tai toisella yhdistää on se kuuluisa rakkaus lajiin. Ja rakkaus on tunneasia. Se ilmenee monessa muodossa. Kuten kaikessa rakkaudessa, on kunnioitus oivallinen apuri valitsemaan oikean tavan osoittaa tuota rakkautta. Luistelija luistelee, valmentaja valmentaa, tuomarit tuomaroi ja vanhemmat kannustavat. Nämä lait pätevät varsin hyvin taitoluisteluun siinä kuin mihin muuhun lajiin tahansa.

Vanhempana on varmasti joskus vaikea miettiä, mikä on paras tapa tukea ja kannustaa nuorta luistelijaa. Luistelu-uran edetessä lapsi kasvaa, suhde lajiin ja valmentajiin kasvaa. Suhde kotiseuraan kasvaa. Taitoluistelun luonne lajina on ajoittain vaativa ja armotonkin. Kohdataan myös pettymyksiä. Niiden äärellä rakkaus saa aikaan monenlaisia reaktioita. Toisaalta onnistumiset ja oppiminen saavat meidät kaikki aaltojen harjalle ja lähes liikutuksen partaalle. Tässä lajissa on paljon tunnetta! 

Kannustan kaikkia seuramme luistelijoita, vanhempia, valmentajia ja seuratoimijoita tuntemaan antaumuksella kaikki nuo tunteet, sillä ne ovat tämän lajin suola. Samalla on hyvä muistaa kunnioittaa kaikkia eri rooleissa lasta tukevia henkilöitä ja heidän tunteitaan.

Mitä tulee luistelijoiden ja lajin tukemiseen seurassamme, ehdottomasti paras tapa on osallistua seuratyöhön. Talkootyöt tapahtumissa kuuluvat olennaisesti seuran varainhankintaan, jolla mahdollistamme toimintaa. Jyväskylän Taitoluisteluseura on voittoa tavoittelematon yhdistys, kaikki varat käytetään siis seuran toimintaan ja luistelijoiden hyväksi. Talkoot ovat myös mitä mainioin paikka verkostoitua muiden vanhempien ja seuratoimijoiden kanssa. Tunnelma tapahtumissa on aina mitä parhain. Mieluisen tehtävän talkootöiden valikoimasta varmistaa tietysti olemalla ajoissa liikenteessä.

Seura tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia myös syventävämpään seuratyöhön. Tapahtumissamme tarvitaan kisajohtajia, tulospalvelua, talkoovastaavia, järjestyksenvalvojia ym. toimihenkilöitä, joiden osaamista ja tietämystä lajin ja kilpailutoiminnan saloista syvennetään perehdyttämällä ja kouluttamalla. Tällaisessa tehtävässä pääsee erinomaisesti sisään oman lapsen tai läheisen harrastukseen pintaa syvemmälle ja tietysti mahdollistaa olennaisella tavalla tapahtumien järjestämistä ja sitä kautta seuran tuloja muualta, kuin harjoitusmaksujen suunnalta. Mikäli sinulla on kiinnostusta tai ehkä jopa osaamista tällaisiin tehtäviin, ole rohkeasti yhteydessä!

Luisteluryhmät ja joukkueet voivat hankkia varoja myös suoraan omalle ryhmälleen, mikä on erittäin mielekästä puuhaa lasten harrastuksen tueksi ja auttaa tietysti suunnattoman paljon lajin kustannusten kattamisessa, mikä on varmasti monelle perheelle tervetullutta. Johtokunta neuvoo ja auttaa tässä työssä alkuun, jos se ei ole entuudestaan tuttua.

Talkoot ja seuratyö tarjoavat hyvin konkreettisen tavan tukea luistelijoitamme ja se on kaikille avointa. 

Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja moneen pakettiin kääriytyy varmasti uudet luistimet, kimalteleva helma tai harkkatrikoot. Toivotan kaikille seuran jäsenille joulupaketteihin aimo annoksen rakkautta lajiin, onnistumisen iloa ja kunnioitusta toinen toisillemme!

Nähdään joulunäytöksessä ja Hyvää Joulua!