Sara Tuhkanen

Muodostelmaluistelun päävalmentaja,
Sara Tuhkanen:

Menestys on tulos tehdystä työstä

 

Sara aloitti JyTLS:n muodostelmaluistelun päävalmentajana keväällä 2021, ja seura otti tämän huipputyypin innolla ja ilolla vastaan. Yhdessä opimme ja kehitymme – ja nautimme luistelusta! 

Sara valmentaa ilolla ja tavoitteellisesti. Hänellä on taustallaan pitkä valmennusura ja sitä ennen pitkä ura muodostelmaluistelijana. Hän on työskennellyt valmentajana liki kaikkien kilpailusarjojen joukkueiden kanssa – ja se kuuluu työnkuvaan on myös JyTLS:n timanttitiimissä.

”Haluan kehittää seuran joukkueita kohti muodostelmaluistelun huippua. Haluan tehdä laadukasta ja hyvää työtä kaikkien urheilijoiden sekä koko seuran kanssa.” 

Millainen valmentaja?

”Muodostelmaluistelussa on parasta kun urheilu, luovuus ja yhteisöllisyys yhdistyvät. Minulle tärkeää on laadukas ja tehokas treenaaminen huumoria ja hauskanpitoa unohtamatta!” 

Sara on kunnianhimoinen, kannustava ja rohkea valmentaja. Hän katsoo luistelijoita ja joukkueita kokonaisvaltaisesti. Taustallaan hänellä on valmennuskoulutusten lisäksi luokanopettajan ja erityisopettajan yliopistotutkinnot.

”Tavoitteellisuus, ahkeruus sekä positiivisuus näkyvät aina toiminnassani. Haluan luoda positiivisen ja iloisen ilmapiirin, jossa sekä joukkue että yksilöt saavuttavat tavoitteensa. Valmentajana haluan olla helposti lähestyttävä ja luoda hyvät suhteet urheilijoihin, valmennustiimiin sekä tukijoukkoihin.” 

Vahvuudet valmentajana

Saran vahvuuksia valmentajana ovat positiivinen ja ahkera työote, intohimo muodostelmaluistelua kohtaan sekä hyvät vuorovaikutustaidot. Mikä upea esikuva ja kehityksen tukija nuorille luistelijoille!

Hän vannoo monipuolisuuden nimeen niin valmennuksen suunnittelussa kuin sen toteuttamisessa. Fysiikka, psyyke ja taito sekä yhdessä joukkueena toimiminen ovat kaikki olennaisia näkökulmia lajiin – ja kehittymisen mahdollisuuksia. Päävalmentaja ottaa työssään huomioon ne kaikki. Urheilijoiden kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtiminen on Saralle erittäin tärkeä näkökulma valmennustyössä. 

”Olen kiinnostunut urheilijoiden kokonaisvaltaisesta kehittymisestä. Muodostelmaluistelussa yhdistyy fyysinen vahvuus, luovuus sekä joukkuehengen suuri merkitys. On mahtavaa tukea urheilijoita ja tehdä yhdessä töitä päämäärätietoisesti kohti tavoitteita. Lisäksi minua kiinnostaa joukkueille sopivien kilpailuohjelmien rakentaminen rohkealla työotteella.” 

Ajatuksia taitoluistelusta

”Parasta on, kun saa yhdistää parhaat ystävät sekä urheilun ja tehdä töitä yhteisiä tavoitteita kohti. On ihanaa, kun saa luistella kovaa parhaat kaverit ympärillä ja nauttia musiikista sekä esiintymisestä.”

Muodostelmaluistelussa yhdistyvät urheilu, luovuus sekä joukkue. Luistelu opettaa myös paljon muuta kuin luistelua. Saralle laji on antanut erinomaiset eväät elämään.

 ”Luistelu on antanut todella paljon! Uskon, että vuorovaikutustaidot, kaikkien hyväksyminen ja kunnioittaminen, tavoitteellisuus sekä ahkeruus ovat omalla kohdallani taitoja, jotka ovat lähtöisin luisteluharrastuksestani.” 

”Oli hienoa kasvaa ja kehittyä yhdessä rakkaan joukkueen kanssa. Sieltä elämään jäi mahtavia ystäviä ja muistoja. Suurempia saavutuksia kovassa sarjassa emme tavoittaneet, mutta teimme silti kovasti töitä ja nautimme luistelusta.” 

Ajatuksia JyTLS:sta

Ennen Jyväskylään tuloaan Sara on edustanut luistelijana Kuopion Luisteluseuraa ja valmentajana Joensuun Katajaa. Jyväskylässä häntä kiinnostavat innostavan työn ja luisteluseuran lisäksi myös liikuntakaupunki toiminnan ympäristönä.

”Jyväskylä tarjoaa todella hyvät puitteet kilpaurheiluun. Lisäksi seuran tuki ja yhteisöllisyys ovat korvaamattomia. Jyväskylän taitoluisteluseura on valmis kehittymään, ja on mahtava olla osa timanttitiimiä!”

 

Koulutus 

  • Valmistunut erityis- sekä luokanopettajaksi Itä-Suomen Yliopistosta

Koulutus ja kokemus luisteluvalmentajana

  • STLL:n koulutukset II-tasolle saakka
  • Ammattivalmentajan tutkinto Itä-Suomen liikuntaopistossa
  • Toiminut valmentajana Kuopiossa ja Joensuussa
  • Kilpailevien joukkueiden valmentaja vuodesta 2013 alkaen: kokemusta tulokkaiden, minoreiden, kansallisten noviisien, SM-noviisien, kansallisten junioreiden sekä -senioreiden valmentamisesta. Laajin kokemus noviisi- ja junioritason joukkueista.
  • Joensuun Katajan muodostelmaluistelun päävalmentaja 2017–21

Omalla luistelu-uralla

  • Pitkä luistelu-ura (15-vuotta) Kuopion Luisteluseurassa
  • Kilpaillut minoreissa, SM-noviiseissa, SM-junioreissa sekä kansallisissa junioreissa (pienen luistelijamäärän takia)