Ferran Cuni Baulenas

Ferran Cuni Baulenas on Jyväskylän Taitoluisteluseuran yksinluistelun päävalmentaja.
Ferran Cuni Baulenas on Jyväskylän Taitoluisteluseuran yksinluistelun päävalmentaja.

Yksinluistelun päävalmentaja, Ferran Cuni Baulenas: 

Uusille taidoille tarvitaan vahva perusta

Ferran on ollut JyTLS:n päävalmentaja vuodesta 2016 alkaen ja saanut tiimeineen aikaan hyvää kehitystä seuran yksinluistelussa. Hänellä on päävalmentajan kokemusta aiemmin urallaan myös Espanjasta Madridista. Ennen Keski-Suomeen tuloaan hän valmensi Suomessa Kuopiossa. Omalla luistelu-urallaan Ferran luisteli Espanjassa ja Ranskassa. 

Millainen valmentaja?
Ferran on valmentajana perusteellinen ja vaativa, mutta myös rento ja huumorintajuinen.
Valmentaessaan hän rakentaa pohjaa sille, mitä luistelija voi oppia tulevaisuudessa. Päävalmentaja on läsnä hetkessä, mutta vie suunnitelmallisesti luistelijan kehitystä eteenpäin. Taitoluistelun vaativat elementit ja tekniikat opitaan liike- ja lihasmuistiin. Se edellyttää paljon oikeanlaista harjoitusta.

”Jos luistelija haluaa tehdä tulevaisuudessa kolmoishypyn, hypyn liike on opittava kolmoishyppyä ajatellen jo silloin, kun kierroksia on vielä vähemmän”. 

Vahvuudet valmentajana
Hän tekee töitä luistelijoidensa hyvinvoinnin, pitkän urheilu-uran ja kehittymisen eteen kaikilla luistelun eri osa-alueilla. Päävalmentajana hän myös vastaa yksinluistelun valmennuksen tiimistä, siitä että JyTLS-tiimin valmentajien vahvuudet tulevat parhaaseen mahdolliseen käyttöön. Ferranin aikana JyTLS:n valmennus on kehittynyt upeasti yhä enemmän yhteistyötä ja yhdessä kehittämistä toteuttavaksi.

Luisteluvalmennuksessa Ferranin vahvuuksiin kuuluvat muun muassa luistelu- ja elementtien tekniikat, erityistä osaamista on myös askeltekniikassa ja liu´uissa. Hän tähtää valmennuksessaan luistelijan fysiikan kehittämiseen niin, että edistyminen taidoissa jäällä on mahdollista ja turvallista.

”Kaiken pohjana on vahva perusluistelu: luistelutekniikka, johon luistelija voi luottaa harjoitellessaan yhä vaativampia liikkeitä jäällä”.

Ajatuksia taitoluistelusta
Taitoluistelu on monipuolinen laji. Se tarkoittaa myös monipuolista eri osa-alueiden harjoittelua ja kehittämistä. 

”Valmennan tavoitteellisesti ja pitkäjänteisesti. Haluan, että luistelijani saavat pitkän uran tämän upean lajin parissa. Se edellyttää vahvaa pohjaa uusille taidoille, lajiominaisuuksia ja erinomaista luistelutaitoa. Taustalla on rakkaus luisteluun. Se tuo meidät jäälle yhä uudestaan”. 

Ajatuksia JyTLS:sta
”Tämä seura on tehnyt pitkään hyvää työtä luistelutaidon ja -menestyksen sekä luistelun ilon edistämiseksi Keski-Suomessa. Meillä on hyvä henki ja tahto saada hienoja asioita aikaan yhdessä, niin yksinluistelussa kuin muodostelmaluistelussa. Tärkeintä ovat tietenkin luistelijat, joiden takia seura on olemassa ja me teemme töitä. Haluamme, että he voivat hyvin, kehittyvät ja nauttivat luistelusta.” 

”JyTLS on vahva seura, jossa toimii osaavia ja luistelua rakastavia ihmisiä – niin töissä kuin talkoissa. Päivittäisen tasokkaan valmennuksen ja innostavien treenien lisäksi tapahtumat, kilpailut ja muut yhteiset tempaukset tiivistävät JyTLS:n yhteishenkeä.”


Koulutus luisteluvalmentajana & liikunnan alalla

  • Espanjan taitoluisteluliiton valmennuskoulutus, taso 2
  • Osallistunut useiden eri huippuvalmentajien koulutuksiin sekä Suomen Taitoluisteluliiton koulutuksiin sekä Nordic Development Project 2 -seminaariin
  • Valmennuskokemusta Espanjasta ja Suomesta, toiminut päävalmentajana Madridin Club Hielo Bodilla -seurassa
  • Tehnyt yhteistyötä mm. Espanjan taitoluistelujoukkueen päävalmentaja Carolina Sanzin sekä Ivan Saezin ja Jorgi Lafargan kanssa

Omalla luistelu-uralla

  • Aloitti luistelun 12-vuotiaana Puigcerdassa
  • Luistellut Ranskassa Andre Brunetin valmennuksessa
  • Luistellut Espanjassa Katalonian joukkueessa vuosina 2008–09
  • Näytösluistelijana Pariisissa Parc Asterix -showssa vuosina 2008–10