Muodostelmaluistelu

Kilpailevat muodostelmajoukkueet 2017-2018
T.E.A.M

Muodostelmaluistelu on joukkuelaji, jossa pyritään luistelijoiden yhtäaikaiseen ja yhdenmukaiseen suoritukseen. Lajissa korostetaan mahdollisimman yhtenäistä esiintymistä ja joukkueen suorittamien elementtien laadukkuutta. Joukkueen koko voi vaihdella 12 - 30 luistelijan välillä ja joukkueeseen voi kuulua niin tyttöjä kuin poikiakin.

 

Ei-kilpailevat joukkueet kaudella 2017-2018

Timantit Muodostelmakoulu

Eternal Diamonds,   Kansalliset Seniorit 

 

Kilpailevat joukkueet kaudella 2017-2018

 

Sweet Diamonds,     Tulokkaat

Golden Diamonds,    Minorit

Blue Diamonds,        SM-noviisit

Ice Diamonds,         Kansalliset Juniorit

Fresh Diamonds,      Kansalliset Aikuiset

 


 

Mitä muodostelmaluistelu on?

Muodostelmaluistelu on taitoluistelun joukkuemuoto. Muodostelmaluisteluohjelma koostuu askeleista, liu’uista, pirueteista ja nostoista, joita suoritetaan kuvioissa. Tavoitteena on luistella ohjelma mahdollisimman samanaikaisesti ja yhtenäisesti musiikkia tulkiten. SM-seniori- ja juniorijoukkueissa luistelee 16 luistelijaa. Tasapainoisesta ohjelmasta löytyvät muodostelmaluistelun peruselementit, kuten piiri, rivi, mylly, läpimeno ja blokki eli rivistö. Peruselementtien lisäksi siirtymät elementistä toiseen, vapaaluisteluliikkeet kuten piruetit ja liu’ut ja erilaiset käsiotteet tuovat näyttävyyttä ja vaikeutta ohjelmaan. Muodostelmaluisteluohjelma rakennetaan teeman ympärille ja se kertoo tarinan, jota musiikki, puvut ja koreografia täydentävät.

Muodostelmaluistelun arvioinnissa arvioidaan elementtejä ja kokonaisuutta. Elementtejä arvioidaan vaikeustason, vauhdin, suorituspuhtauden ja laadun perusteella. Suoritusta arvoidaan kokonaisuutena perusluistelun, siirtymisten, koreografian, musiikin tulkinnan ja esiintymis- ja suoritusvarmuuden näkökulmista.

Muodostelmaluistelu on Suomessa suosittu harrastus. Suomen taitoluisteluliitto järjestää talven aikana kilpailuja kaikenikäisille joukkueille pienistä tulokkaista aikuisjoukkueisiin asti. Suomi on muodostelmalusitelussa maailman huippuluokkaa. Suomalainen joukkue on voittanut maailmanmestaruuden kahdeksan kertaa 2000-luvulla ja sijoittunut mitallisijoille lähes joka vuosi.